کابل آلومینیومی چیست ؟

 

هر کابل از سه بخش اصلی رسانا (هادی)، پوشش عایق الکتریکی و غلاف ساخته می‌شود. کابل‌هایی که دارای هسته رسانا از جنس آلومینیوم هستند، در دسته کابل‌های آلومینیومی قرار می‌گیرند. فلز آلومینیوم اگر چه میزان هدایت الکتریکی پایین تری از فلز مس دارد اما با انتخاب سطح مقطع مناسب ضمن تامین رسانایی الکتریکی مدنظر مصرف کننده می‌تواند در شبکه‌های توزیع و انتقال برق مورد استفاده قرار گیرد فقط کافیست به نکات فنی نظیر به کارگیری جداول مربوط به استفاده از کابل آلومینیوم توجه شود.

 

ویژگی‌های کابل آلومینیوم

از ویژگی‌های کابل آلومینیوم می‌توان به داشتن میزان رسانایی مطلوب و مقاومت نسبتا پایین، به صرفه بودن و قیمت ارزان‌تر آن در مقایسه با مس اشاره کرد. به همین دلیل سرقت کابل‌های آلومینیومی نیز پایین‌تر از کابل‌های مسی صورت می‌گیرد .

از دیگر ویژگی‌های کابل آلومینیومی اکسیداسیون سریع تر آن در مجاورت رطوبت و شکنندگی بیشتر آن است.

 

شباهت کابل آلومینیومی و مسی

هادی‌های مسی و هادی‌های آلومینیومی هر دو عملکرد مشابهی دارند و در خطوط انتقال و توزیع برق مورد استفاده قرار می‌گیرند. این تجهیزات جریان الکتریکی را از یک نقطه به نقطه دیگر انتقال می‌دهند. از هر دو نوع کابل می‌توان در خطوط برق رسانی استفاده کرد اما باید به این نکته توجه داشت که برای جایگزینی کابل آلومینیومی با کابل‌های مسی در طول ثابت و میزان جریان دهی یکسان باید ازسطح مقطع بیشتر استفاده کرد.

 

تفاوت آلومینیومی و مسی

کابل‌های مسی و آلومینیومی عملکرد مشابهی دارند اما در برخی از ویژگی‌ها با هم تفاوت دارند. در ادامه به بیان این تفاوت‌ها پرداخته شده‌است.

  1. کابل آلومینیومی مقاومت الکتریکی بیشتری دارد به همین دلیل، جریان الکتریکی در کابل‌های مسی بهتر انتقال پیدا می‌کند.

  2. از کابل‌های آلومینیومی به راحتی در محیط‌های باز مانند تیر چراغ برق و … می‌‌توان استفاده کرد زیرا خطر سرقت این کابل‌ها کم‌تر است.

  3. از لحاظ قیمت و در دسترس بودن، امروزه به دلیل گران شدن فلز مس، کابل‌های آلومینیومی از قیمت مقرون به صرفه‌تری برخوردار هستند و بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

  4. فلز مس دوام و مقاومت مکانیکی بیشتری نسبت به آلومینیوم دارد. کابل آلومینیومی در شرایطی که کنار مواد شیمیایی قرار می‌گیرد، زودتر دچار خوردگی می‌شود. در این شرایط به کمک کلمپ بی‌متال و یا افزودن آلیاژهایی به هادی کابل، می‌توان مقاومت مکانیکی و استقامت آن را افزایش داد.

  5. در یک متراژ مشخص و یکسان، وزن کابل‌های آلومینیومی از کابل‌های مسی بسیار کم‌تر است که این عامل بر قیمت کابل مفتولی آلومینیومی اثر می‌گذارد.

  6. از کابل آلومینیومی تنها در دسته کابل‌های قدرت و به صورت کابل زمینی و هوایی با هادی مفتول استفاده می‌شود. با توجه به شکننده بودن آلومینیوم نسبت به مس هرگز در کابل‌های افشان مورد استفاده قرار نمی‌گیرد و تنها به عنوان کابل مفتول استفاده می‌شود.

  7. خطر آتش سوزی و هم چنین تلفات انرژی در کابل‌های آلومینیومی نسبت به کابل‌های مسی بیشتر است.